Què és la força de gravetat?La força de gravetat és la força amb que un planeta atrau a un cos d'1kg de massa és una característica del planeta. S'expresa en N/kg.
La Terra fa una força de 9,8 N.
La lluna fa una força de 1,6 N.
Júpiter fa una força de 25,9 N.
La gravetat depèn de la relació del volum i la massa.
Per calcular el pes hem de fer la fòrmula següent: P= m(massa) x g(gravetat).
Algunes de les preguntes més freqüents en tractar aquest tema són les següents:
- Un astronauta va allunyant-se de la Terra. Quant deixarà de pesar?Per a que l'astronauta no pese , un dels dos factors de la multiplicació (P=m*g) ha de ser 0. Però la massa no pot ser 0, ja que és invariable, per tant deduim que serà un punt on no hi ha gravetat. Però no hi ha ningún punt on la gravetat diga 0, perquè sempre hi haurà algun cos que t'atraga.
- Té l'atmosfera alguna relació amb la ingravidesa? No té cap relació, ja que amb el que hem dit abans, no hi cap punt que no hi haja atracció. L'atmosfera és molt petita comparada amb la distància que ha de recòrrer un astronauta, que sempre està atret. A l'atmosfera, l'atracció serà un poc menor que a la terra, però no tant com per a desaparèixer.
- Té relació el buit amb la ingravidesa? No té cap relació ja que la ingravidesa no existeix.
- Per què la nau espacial no cau? La nau espacial no cau perquè està en órbita. Imaginem que anem a l'edifici més alt del món i volem tirar una pedra. Quan la llancem, les forces que actuen són: la força del braç, la força de l'aire i la força de gravetat. Si el braç supera l'atracció de la Terra i l'arrossegament de l'aire , la pedra ja està en òrbita. A més, tots els cossos que van per l'espai tenen una forma determinada per no caure.