Per què quan estem a l'explanada el globus si el soltes puja??Perquè en la piscina la pilota flota?? O... perquè le gas butà baixa i el gas natural puja??
Ho contestem:
Hi ha dues piscines, una amb aire i l'altra amb aigua. En la de l'aire la pilota cau baix i en la de l'aigua la pilota sura. A què es deu aquest fet?
A les dues pilotes la terra els atrau amb la mateixa força., per tant pensem que les dos baixen. Però en realitat la de la piscina puja.
Açò ocorre perquè la pilota és troba en un fluïd ( els gasos i els líquids, ja que no tenen forma propia). Quan un cos es sumergeix en un fluïd fa una força en sentit contrari anomenada EMPENYIMENT (E).
Cada fluïd té un empenyiment diferent.
Este blog està destinat a aprendre un poc més sobre les ciències naturals i les persones més importants del món de la ciència.
martes, 8 de febrero de 2011
Diari de classe VIII:Tenen els gasos volum i pes?
Per contestar aquesta pregunta hem de fer una serie d'experiments que demestren si tenen massa o volum.
Volum:
Volum:
Un exemple és quan agafem una xeringa, la tanquem hermèticament i apretem l'èmbol cap a dins. Arriba un moment que l'èmbol no pot continuar entrant, ja que l'aire ocupa un espai, és a dir, té volum.
Per saber si els gasos tenen volum el que fem és crear una espècie de balança com la del dibuix i posem a una costat un globus sense unflar i a l'altre un globus unflat. Vegem que cau en direcció al globus unflat, ja que els gasos tenen massa.
Un altre cas seria agafar un botella, posar un embut hermèticament sense deixar cap forat i intentar plenar-la d'aigua. El que ocorre és que arriva un moment que està ple d'aire i com que aquest té volum, l'espai que ocupa aquest aire no pot ser ocupat per un altre(l'aigua).
Massa:

domingo, 6 de febrero de 2011
Diari de classe VII: La força de gravetat
Què és la força de gravetat?
La força de gravetat és la força amb que un planeta atrau a un cos d'1kg de massa és una característica del planeta. S'expresa en N/kg.
La Terra fa una força de 9,8 N.
La lluna fa una força de 1,6 N.
Júpiter fa una força de 25,9 N.
La gravetat depèn de la relació del volum i la massa.
Per calcular el pes hem de fer la fòrmula següent: P= m(massa) x g(gravetat).
Algunes de les preguntes més freqüents en tractar aquest tema són les següents:
La força de gravetat és la força amb que un planeta atrau a un cos d'1kg de massa és una característica del planeta. S'expresa en N/kg.
La Terra fa una força de 9,8 N.
La lluna fa una força de 1,6 N.
Júpiter fa una força de 25,9 N.
La gravetat depèn de la relació del volum i la massa.
Per calcular el pes hem de fer la fòrmula següent: P= m(massa) x g(gravetat).
Algunes de les preguntes més freqüents en tractar aquest tema són les següents:
- Un astronauta va allunyant-se de la Terra. Quant deixarà de pesar?Per a que l'astronauta no pese , un dels dos factors de la multiplicació (P=m*g) ha de ser 0. Però la massa no pot ser 0, ja que és invariable, per tant deduim que serà un punt on no hi ha gravetat. Però no hi ha ningún punt on la gravetat diga 0, perquè sempre hi haurà algun cos que t'atraga.
- Té l'atmosfera alguna relació amb la ingravidesa? No té cap relació, ja que amb el que hem dit abans, no hi cap punt que no hi haja atracció. L'atmosfera és molt petita comparada amb la distància que ha de recòrrer un astronauta, que sempre està atret. A l'atmosfera, l'atracció serà un poc menor que a la terra, però no tant com per a desaparèixer.
- Té relació el buit amb la ingravidesa? No té cap relació ja que la ingravidesa no existeix.
- Per què la nau espacial no cau? La nau espacial no cau perquè està en órbita. Imaginem que anem a l'edifici més alt del món i volem tirar una pedra. Quan la llancem, les forces que actuen són: la força del braç, la força de l'aire i la força de gravetat. Si el braç supera l'atracció de la Terra i l'arrossegament de l'aire , la pedra ja està en òrbita. A més, tots els cossos que van per l'espai tenen una forma determinada per no caure.
Diari de classe VI: Diferenciem el pes de la massa
El pes i la massa, dos conceptes pareguts però no iguals.
El pes:
És la força que fa un planeta per atraure un cos. Aquesta propietat és variable, ja que depèn del lloc de l'Univers on estiga. Si la força de gravetat és major pesarà més i, a conseqüencia costarà més alçar-lo. Per a mesurar el pes s'utilitza una molla graduada anomenada dinamòmetre que mesura en Newtons (N) que equival aproximadament a 100 grs.
La massa:
És la quantitat de matèria que té un cos. La massa és invariable ja que la matèria és sempre la mateixa. Es mesura amb la balança i ho fa amb grams, kg, dag...
En aquests dos conceptes teniem una idea confosa, ja que pensavem que la massa i el pes són sinònims . Pensem açò a causa de no haver viatjat per l'espai. Molts confoniem la paraula pes amb el significat de massa.
Suscribirse a:
Entradas (Atom)